Zoeken

Terug naar resultaatlijst

Levonorgestrel Xiromed 1,5 mg tabletten

Rubriek 1 van de bijsluiter:

1. Wat is Levonorgestrel Xiromed en waarvoor wordt dit middel gebruikt?

Levonorgestrel Xiromed 1,5 mg is een nood-anticonceptiemiddel dat binnen 72 uur (3 dagen) kan worden gebruikt na onbeschermde seks of wanneer een anticonceptiemethode (middel om zwangerschap te voorkomen) niet (goed) heeft gewerkt.
Het gaat om de volgende gevallen:  Er is tijdens de seks geen anticonceptie (middel om zwangerschap te voorkomen) gebruikt.  De anticonceptiemethode (middel om zwangerschap te voorkomen) is verkeerd gebruikt: het
condoom is bijvoorbeeld gescheurd, afgegleden of verkeerd gebruikt, het vaginale pessarium of diafragma (een kunststof ring die de baarmoedermond afsluit, zodat de zaadcellen het eitje niet kunnen bevruchten) is verschoven, gescheurd of te vroeg verwijderd, of er is iets misgegaan (er is bijvoorbeeld sperma in de vagina of op de schaamlippen terechtgekomen).bij de coïtus interruptus (‘voor het zingen de kerk uit gaan’, een manier om zwangerschap te voorkomen doordat de man vóór de zaadlozing zijn penis uit de vagina haalt).
Dit middel bevat een synthetische, hormoonachtige werkzame stof die levonorgestrel genoemd wordt. Het middel voorkomt ongeveer 85% van de verwachte zwangerschappen wanneer het binnen 72 uur na onbeschermde seks wordt ingenomen. Het voorkomt niet elke keer een zwangerschap en het werkt beter als u het zo snel mogelijk na onbeschermde seks inneemt. Het is beter om het middel binnen 12 uur in te nemen dan om dit uit te stellen tot de derde dag.
Dit middel werkt waarschijnlijk door:  te voorkomen dat uw eierstokken een eitje afgeven;  te voorkomen dat een al vrijgekomen eitje wordt bevrucht door sperma; of  te voorkomen dat een bevrucht eitje zich aan de binnenkant van de baarmoeder hecht.
Dit middel kan alleen voorkomen dat u zwanger raakt als u het binnen 72 uur na onbeschermde seks inneemt. Het middel werkt niet als u al zwanger bent. Als u na het gebruik van dit middel onbeschermde seks heeft (ook als dit tijdens dezelfde menstruatiecyclus is), voorkomt de tablet de zwangerschap niet en bestaat er opnieuw een risico op zwangerschap.
Deze tablet is uitsluitend bestemd voor nood-anticonceptie (om zwangerschap te voorkomen nadat u onbeschermde seks heeft gehad), niet voor gebruikelijke anticonceptie, want het werkt minder goed dan de gebruikelijke anticonceptietablet (‘de pil’).
Dit middel is niet bedoeld voor gebruik voor de eerste menstruatie (menarche).

Een uitgebreide beschrijving van de werkzaamheid en mogelijke bijwerkingen van dit geneesmiddel vindt u in de patiëntenbijsluiter en samenvatting van de productkenmerken.Patiëntenbijsluiter Samenvatting van de productkenmerken (SmPC) SmPC Datum van herziening van de tekst: Laatste gedeeltelijke wijziging betreft de rubriek 1, 7 en 9: 24 april 2019

Registratienummer: RVG 111879
Procedurenummer: NL/H/2653/001
ATC: G03AD01 - Levonorgestrel
Startdatum van het bereik datum verstrekking handelsvergunning 30 april 2014
Handelsvergunning houder: Medical Valley Invest AB
Brädgardsvägen 28
23632 HÖLLVIKEN (ZWEDEN)